Jeugd

Handboogschieten voor de jeugd

Als sinds jaren wordt bij VZOD training gegeven aan vooral jeugdige schutters bij VZOD. Verantwoord leren schieten met pijl en boog waarbij veiligheid en sportiviteit belangrijk zijn.

Beginnen met boogschieten

Dit gebeurt altijd samen met Johan Vissers en/of Maarten van Haren. Het valt niet altijd mee om beginnelingen de eerste stappen in de handboogsport bij te brengen, maar met veel geduld en discipline kom je een heel eind. Een strak schema en duidelijke regels hebben er voor gezorgd dat er zelden onderling problemen zijn of vervelende dingen gebeuren. Diegene die willen leren schieten, die komen en die voor de flauwekul komen, blijven meestal niet lang lid. Trainen op basis van wat mogelijk is en niet van wat niet kan, werkt uitstekend. Hierdoor is het makkelijk om jonge sporters te blijven motiveren.

Een kind wil altijd van alles tegelijk

Op voetbal, op turnen, lid van de scouting, leren tennissen. Als u ze hun zin geeft zijn ze zo van 10 vereniging lid en bent u een flinke sloot geld kwijt aan lidmaatschappen die maar even duren. Dit hebben wij goed ingezien bij VZOD en hebben daar een uitgekiend systeem voor bedacht.
Natuurlijk zijn er veel jongeren die voor de lol wel eens willen proberen of de handboogsport iets voor hun is. Daar gaan we dus weer, de zoveelste sportclub. Nu zijn er legio handboogsportverenigingen die een flinke periode gratis les geven en er bijvoorbeeld de eerste maanden geen kosten aan verbonden zijn. De geschiedenis heeft ons geleerd dat voor de lol en gratis alleen maar een hoop werk met zich mee brengt en ten koste gaat van leerlingen die het echt willen leren. Daarvoor is bij onze handboogsportclub een systeem ontwikkeld met behulp van een 10 lessenkaart van €25,-  (Zie ook de pagina Proefschieten). Hiermee kunnen relatief goedkoop 10 lessen worden gevolgd en heeft als grote voordeel dat al meteen het z.g. “kaf van het koren” gescheiden wordt. Het grote voordeel is dat louter echt geïnteresseerden een lessenkaart kopen zonder verplichtingen wederzijds. Dat heeft al heel veel rust gebracht binnen de club. En zeg nou zelf, waar kan je tegenwoordig een uur les krijgen voor maar €2,50. Praktisch voor niets dus. Tel je dan ook nog dat er geen duur materiaal gekocht hoeft te worden voor deze testperiode dan is het voordeel honderden euro’s.

Trainingstijden voor de jeugd/beginners

De trainingen zijn op:
Maandagen van 18:30 – 19:30 uur
Donderdagen van 18:30 – 19:30 uur.

Daarna trainen de volwassenen of zijn er wedstrijden.

AGENDA

20apr10:0016:00Rayon kampioenschappen cadetten onder18jrvoor de geselecteerden10:00 - 16:00(GMT+00:00) Lagedijk 2a, Volkel

22apr20:0022:00MM Erp - Volelvoor alle schutters. Om half 8 is het clubgebouw gesloten20:00 - 22:00(GMT+02:00) De Wasaa 11 5469BV Erp

13mei20:0022:00MM Volkel - Boekel20:00 - 22:00(GMT+02:00) Lagedijk 2a, Volkel

27mei20:0022:00MM Volkel - Wanroij20:00 - 22:00(GMT+02:00) Lagedijk 2a, Volkel

Laatste nieuws

Speciale kinderen met bijvoorbeeld Autisme

Speciale aandacht voor speciale kinderen is een must voor elke handboogsporttrainer die met jeugd in de weer is. Deze kinderen die vaak net buiten de boot vallen in de reguliere sporten kunnen hun ei goed kwijt in de handboogsport maar vereisen nou eenmaal meer geduld dan andere kinderen. Het is de tijd waarin we moeten leren omgaan met kinderen met autisme, adhd en al die andere stoornissen waar vroeger nooit bij stil gestaan werd. Het is een goede ontwikkeling dat er nu aandacht aan gegeven wordt en heeft al menigmaal geleid tot mooie resultaten, waarbij het resultaat niet persee de punten en scores hoeven te zijn. Een goede sociale ontwikkeling van een kind met bijvoorbeeld autisme is ook een resultaat, maar wel een wat een enorm goed gevoel geeft. De aandacht die ouders aan hun kind geven bij het uitoeffenen van hun sport is bij ieder kind belangrijk maar bij die speciale kinderen essentieel.

In de afgelopen jaren hebben we een paar keer de eer gehad om met deze kinderen te mogen werken en het is zeer dankbaar werk, vooral als je ziet dat zo’n kind sociaal steviger in zijn schoenen gaat staan en daardoor op school en straks in het bedrijfsleven beter zijn of haar “mannetje” kan staan. Het hoeft niet altijd met aaien en complimenten om een kind te laten zien dat je tevreden bent met de manier waarop hij of zij omgaaat met de handboogsport. Geduld en af en toe een duimpje omhoog is voldoende. Laat zien dat je snapt dat het af en toe gewoon niet lukt. Iedereen heeft wel eens een slechte dag. En de belangrijkste regel bij VZOD is: “Niemand is zielig en niemand wordt voor de gek gehouden”. Meestal rollen die kinderen makkelijk door hun pubertijd. Eigenwaarde, sociale contacten met leeftijdsgenoten anders dan op bijvoorbeeld het speciaal onderwijs, versterken de sociale vaardigheden van een kind.

Naar de top vergt een heleboel extra inzet

De leerlingen die we bij VZOD hebben, kunnen ook nog eens terug vallen op de kennis van Hennie van de Bogaart die ze de fijne kneepjes van het handboogschieten kan bijbrengen. De meesten die uitvoeren wat de opdracht is van Hennie, gaan in de loop van de tijd beter presteren en worden steeds trotser op hun sport en hun eigen resultaten.  Wij werken met het 10 stappenplan en kinderen die dit goed uitvoeren scoren meestal goed op wedstrijden.

Wil uw kind verder komen in de handboogsport, dan is dat heel goed mogelijk bij VZOD. De accommodatie is van alle gemakken voorzien en hier wordt dan ook uitgebreid gebruik van gemaakt. Materiaalkennis, weten hoe je je beter kan concentreren, uithoudingsvermogen, afstellen van materiaal. En een volle kast met tricks om problemen op te lossen.
Het is te veel om op te noemen. Wil je naar de top, dan is inzet, motivatie en talent nodig. Aan ons zal het niet liggen. Al menig lid mag zich Nederlands kampioen noemen.

Jeugdtraining

Op maandag en donderdagavond kunnen de jeugdleden en beginners komen trainen bij VZOD.
De trainingstijden zijn:
 • op maandag van 19.00 uur tot 20.00 uur
 • op donderdag van 18.30 uur tot 19.30 uur

Op deze avonden wordt er onder deskundige begeleiding les gegeven door volwassen ervaren schutters van VZOD. Deze hebben er veel plezier in om jeugdleden en beginners de kunst van het handboogschieten te leren. De jeugd wordt begeleid door Johan Vissers en Maarten van Haren (beide gediplomeerde trainers) met ondersteuning van Esmay van Braam. Tijdens de jeugdtraining kan er gebruik gemaakt worden van de verenigingsbogen.
Kom proefschieten!

Veiligheid staat voorop

Uw kind wordt gaandeweg de eerste tien lessen ook geleerd hoe er met veiligheid wordt omgegaan. Het is en blijft een schietsport en zeker niet ongevaarlijk als het niet correct wordt uitgevoerd. Het aantal blessures en ongevallen in de handboogsport is heel klein en dat willen we graag zo houden. Stoeien, met elkaar klieren, schelden, en andere streken die kinderen wel eens uithalen worden bij VZOD absoluut niet getolereerd. Tijdens een stoeipartij vallen kan desastreuze gevolgen hebben voor andermans materiaal maar ook voor de gezondheid en welzijn van uw kind. Ook niet onbelangrijk is de regel bij in onze club, dat er nooit getraind wordt met bijvoorbeeld maar 1 trainer en 1 kind. Altijd dienen meerdere kinderen, ouders of trainers aanwezig te zijn. Dat kan u alleen maar een veilig en goed gevoel geven.

Onderlinge band

De onderlinge band tussen ouders, kindere, trainers en sportvereniging wordt vaak in de loop van de tijd sterker. Het is dan ook heel normaal dat vader, moeder of verzorger ook de boog ter hand neemt en gezellig een pijltje mee gaat schieten. Het komt heel vaak voor dat complete gezinnen lid zijn van VZOD. Vriendschappen onstaan, maar ook liefdes, zelfs huwelijken vloeien voort uit de handboogsport.  Ook niet onbelangrijk is het vele werk dat gedaan wordt door het legertje vrijwilligers bij VZOD. Ouders/verzorgers van kinderen staan vaak klaar als er iets gedaan moet worden voor VZOD. Dit gebeurd altijd onder de leiding van een lid van VZOD. Bent u in de buurt van uw kind, zal uw kind makkelijker presteren en zich meer op zijn gemak voelen. Ouders van kinderen zitten zelden alleen tijdens jeugdtrainingen en wedstrijden, dat zegt genoeg.

Wedstrijden

Bij de jeugdleden heb je verschillende leeftijdscategorieën:

 • Aspiranten t/m 10 jaar
 • Aspiranten van 11 en 12 jaar
 • Cadetten 13 t/m 17 jaar
 • Junioren 18 t/m 20 jaar

Voor al deze leeftijdscategorieën worden diverse soorten wedstrijden gehouden:

 • Indoorcompetitie (18 meter)
 • 25m 1 pijlcompetitie
 • Rayonkampioenschappen
 • Bondskampioenschappen
 • Nederlandse Kampioenschappen.

Binnen VZOD is er ook nog het Carnavalsschieten, Paaseieren schieten, Jeugdkoningsschieten en de Stimulatortrofee.

Jeugdlid NK

Koning schieten 2023

Sponsoravond 2023

Nieuwe TV schermen VZOD

Stimulator trofee 2023

CLINIC`S BIJ VZOD

Koningschieten 2022

120 pijlen toernooi

STIMULATOR TROFEE 2022

Stimulator trofee 2021

Koningschieten +BBQ

Lucien OutdoorNK
stimulator 2020 winnaars

CARNAVALSCHIETEN 2020

120 PIJLENTOERNOOI 2019

KONINGSCHIETEN 2019

120 PIJLENTOERNOOI 2019

SPONSORAVOND 2019

CARNAVAL SCHIETEN 2019

VZOD OOK VOOR JOU?

 Handboogschieten is voor iedereen. Laagdrempelig, voor de gezelligheid maar ook in competitieverband. Voor jong en oud.

KOM PROEFSCHIETEN

 Benieuwd hoe sterk je moet zijn voor zo’n handboog of wil je weten hoe gezellig het bij onze vereniging is? Kom proefschieten. 10 keer voor € 25,-

CLINIC OF FEESTJE

 Bij VZOD openen wij graag onze deuren voor een clinic, personeelsfeestje, bijeenkomst e.d. Geheel verzorgd met drankjes en hapjes. Alles is mogelijk.